Stránky

sobota 2. septembra 2023

The Inheritance Games - rýchla oddychovka plná akcie a napätia

Názov: The Inheritance Games

Názov v SK:  "Nepreložené"
Autor/ka: Jennifer Lynn Barnes
Jazyk, v ktorom som knihu čítala: EN
Prvá veta: “When I was a kid, my mom constantly invented games.
Posledná veta: “I am sure.” 


Anotácia:

Avery Grambs má jediný cieľ - prežiť strednú školu, získať štipendium a ukončiť štúdium. Jej plány však naruší smrť miliardára Tobiasa Hawthorna, ktorý celý svoj majetok odkáže Avery. V čom je háčik? Avery ho nikdy v živote nevidela a netuší, kto to bol. Aby sa mohla uchádzať o dedičstvo a zistiť, prečo jej bolo odkázané, musí sa vydať do rodinného sídla Hawthornovcov. Nanešťastie pre Avery, v tomto sídle žije Tobiasova rodina, a tá sa cíti nielen podvedená. Vrátane Tobiasových štyroch vnúčat: geniálnych a nebezpečných chlapcov, ktorí celý život žili v presvedčení, že jedného dňa zdedia dedovo bohatstvo. Avery sa ponorí do sveta bohatstva a intríg a musí zistiť, ako túto hru hrať tak, aby prežila.




Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Megaknihy.sk, kde obsiahly a kvalitný výber knižiek poteší nejedného milovníka kníh. Ak máte záujem o Radio Silence či akúkoľvek inú knižku, stačí kliknúť na košík! :)
---------------------------------------------------------------------


The Inheritance Games sa na bookstagrame či iných knižných komunitách príliš neobjavovala, no nejakým záhadným spôsobom som na ňu narazila. Zaujal ma nielen názov (ktorý mi evokoval napr. fenomén Hunger Games alebo Divergenciu), ale hlavne popis dejovej línie: obyčajné dievča zdedí majetok niekoho, koho absolútne nepozná. Samozrejme nemožno nespomenúť tie mužské tajomné postavy, ktoré nás počas čítania sprevádzajú.

Predstavte si, že tento skvost mal včera 3 roky! Áno, čítate správne. Knižka bola vydaná 1. septembra 2020. Ako je možné, že som na ňu nenarazila skôr? Nuž, radšej neskoro ako nikdy, no nie? 

Príbeh je písaný jednoducho a zrozumiteľne bez zbytočných opisov. Jennifer Lynn Barnes nemá potrebu príbeh zbytočne naťahovať a ide hneď k veci - za čo jej nesmierne ďakujem. Ide teda o jednohubku, avšak plnú napätia, záhad a logických prešmyčiek, ktoré knihe dodávajú jedinečnosť. Autorka používa jednoduchý jazyk, ale nie príliš... Príbeh je ľahko pochopiteľný, no štýl je i tak ponechaný dostatočne vysoko.


“Everything’s a game, Avery Grambs. The only thing we get to decide in this life is if we play to win.”


---------------------------------------------

Príbeh sleduje život mladej Avery, ktorej šťastie nikdy neprialo. Na prvý pohľad síce pripomína obyčajnú stredoškoláčku, no zdanie klame. Ak sa zadarí, nocľah nachádza u svojej sestry, no inokedy sa ocitá na sedadlách vlastného auta, bez peňazí či jedla. No i to málo, čo má, daruje staršiemu pánovi bez domova. V jeden deň sa však jej život obráti hore nohami. Zisťuje, že je dedičkou majetku najbohatšieho človeka široko ďaleko. Má to však jeden háčik. Vôbec nevie ko to je. Ak má o dané dedičstvo záujem, musí v jednom z domov zosnulého miliardára Tobiasa Hawthorna nejaký ten čas pobudnúť. Avšak nie sama. Spoločnosť jej robia jeho štyria vnuci, jeden "lepší" ako druhý. Zároveň je celý príbeh popretkávaný tajomstvami, či už rodiny Avery alebo Hawthornovcov. 
Príbeh sa odohráva v USA, konkrétne v štáte Texas - čo mi popravde ako jediné nesedelo, pretože už od začiatku mi dané prostredie evokovalo skôr britský vidiek s nekonečnými záhradami a monumentálnymi sídlami.
Ale poviem Vám... táto knižka je skutočne úžasná. Ani raz som sa nenudila. Avery je skvelá hlavná postava - najviac som si užila jej vysokú inteligenciu a fakt, že kedykoľvek niečo jej štyria "spolubývajúci" vymýšľali, vždy ich dala do laty. Okrem Graysona, Jamesona, Nasha a Xandera (slávni vnuci) sa v knihe nachádza aj Libby, Averyna sestra, ktorá ju na tejto šialenej jazde sprevádza. Počas čítania narazíme na ľudí, ktorí sa neraz snažia Avery zbaviť, no našťastie sa im nedarí. Spoločne s Jamesonom sa snaží rozlúsknuť záhady, ktoré im jeho starý otec pripravil. Samozrejme tú máme aj ľubostný trojuholník ('cause why not), čo knihe pridáva nejaký ten bodík, ale ak mám byť úprimná - kniha by bola skvelá aj bez toho. 

----------------------------------------------

“If yes is no and once is never, then how many sides does a triangle have?”

----------------------------------------------

POSTAVY

Avery: hlavná postava, inteligentná, basically strong independent woman
Libby: šialená, až príliš dobrý človek, Avery sa snaží pomôcť za každú cenu, úprimná
Grayson: odmeraný, narcis, inteligentný
Jameson: záhadný, smart as heck, zahľadený do Avery
Nash: peniaze pre neho nič neznamenajú, down to Earth boy
Xander: stelesnenie medvedíka čistotného


To sum up...

Ak milujete záhady, logické hádanky a romance, odporúčam knižku všetkými desiatimi. :)


5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára